Vanwege ’t honderd jarig bestaan is op zaterdeg 28 september in De Brink in Obdam de derde Westfrieslanddag houwen. ’t Was ’n merakel succes.De auto’s moste hillegaar tot in de Bosstreit parkeerd worre, korterbai was ’r gien vraai plekkie meer te begaan. Al was je den bai De Brink, den gong je deur ’n erepoort nei binnen.
Alle commissies van ’t Westfries Genoôskip en dat benne d’r ’n stik of tien, hewwe hullie in de grôte zaal van De Brink bloid an ’t pebliek presenteerd. Onderwoil dat de bezoekers bai de tafels langs gonge wier d’r op ’t pôdium danst deur de Woidenesser dansers en in kostuum vezelf.
Bai de tafels wier deur commissie-lede uitleg geven an de bezoekers. Allegaar over hullie oigen specialisme vezelf.
D’r liepe mense in Westfriese kleiderdracht rond en ik hew zelfs hillegaar mense in Derper klere zien. Boeke in oôs mooie dialekt kò je koupe en nag hillegaar niet duur ok.
Geneven dat ware d’r in amparte zale lezinge over verskaaiene onderdwerpen. ’t Gong over oôs landskip, stolpe, môlens, boete, architectuur, dialekt, kleiding en nag meer. fulmbeêlde liete oôs zien hoe mooi of Westfriesland is.
Voor ’t Westfries Genoôtskip is ’t ’n opsteker dat pittig wat mense hunnie oigen anmeld hewwe as nuw lid.
’t Was gewoôn ’n prachtig mooi daggie.
Wognumers Lies Smit en Ina Broekhuizen werden zaterdag 7 september in het zonnetje gezet.
Tijdens de jaarvergadering van het 100-jarige Westfries Genootschap ontvingen ze ieder een oorkonde als blijk van waardering voor hun inzet voor de West-Friese cultuurhistorie. Lies Smit werd benoemd tot Lid van Verdienste van het genootschap, Ina Broekhuizen kreeg de Westfrieslandprijs 2024 uitgereikt.
Veertig kostuums
Tot haar verrassing werd Lies Smit halverwege de jaarvergadering gevraagd naar voren te komen. Genootschapsvoorzitter Jan Smit roemde haar inzet voor de steekdracht en het stimuleren van het dragen daarvan. Al dertien jaar is ze bestuurslid van de commissie Kap en Dek, een commissie die zich sterk maakt voor het behoud en de kennis van het West-Friese kostuum en de hoofdtooi. Ze geeft cursussen in het maken van onder- en bovenkleding en het opknappen van kanten kappen. Om het dragen ervan te promoten naaide ze de afgelopen jaren veertig kostuums voor derden. ‘Het liefst voor jonge mensen omdat ik juist hen enthousiast wil maken voor de streekdracht’, aldus Lies. Ook organiseert ze de jaarlijkse veiling van sieraden en kleding en is ze betrokken bij de promotie van het genootschap. Bijzonder was dat Lies op deze dag het kostuum droeg dat ze in 1995 naaide op de cursus van Kap en Dek.
Oeuvreprijs
Vervolgens gaf Jan Smit uitleg over de Westfrieslandprijs 2024. ‘Dit jaar is gekozen voor een kandidaat in de categorie cultuurhistorische waarden en creativiteit. Dit is enerzijds een categorie met een ruime omschrijving maar anderzijds wat mij betreft een categorie die hoge eisen stelt aan de winnaar en daardoor een groot compliment is.’
Op de oorkonde staat dat ze de prijs krijgt vanwege haar inzet voor het vastleggen van karakteristieke panden, het stimuleren van behoud en beheer van erfgoed en het schrijven in en uitdragen van onze streektaal op velerlei vlak.
Ina Broekhuizen was lang bestuurslid van het genootschap waaronder acht jaar voorzitter. Ze zat in het bestuur van de stichting De Cromme Leeck, in het comité Open Monumentendag Medemblik en in de redactie van Skroivendevort. De laatste jaren is ze voorzitter van de Bouwhistorische commissie. Daarnaast schrijft ze al meer dan veertig jaar artikelen over West-Friesland, alsook gedichten, verhalen, toneelspellen in het West-Friese dialect.
Jan Smit eindigde zijn toespraak met de woorden: ‘Je bent een ambassadeur voor West-Friesland, het West-Fries en het Westfries Genootschap. Kortom: deze prijs komt je toe. Je mag het gerust een oeuvreprijs noemen.’
Foto: Ina Broekhuizen (links) kreeg de Westfrieslandprijs 2024 en Lies Smit werd benoemd tot Lid van Verdienste van het Westfries Genootschap.
(Foto Wim Broekhuizen)
Het Westfries Genootschap bestaat honderd jaar en dat vieren we!
Op zaterdag 28 september is er weer een Westfrieslanddag.
Deze keer vindt het plaats in Cultureel Centrum De Brink in Obdam.
Tijd: van11.00 tot 17.00 uur.
Twee keer eerder is er een Westfrieslanddag geweest. Beide keren waren een groot succes.
Dus mis het niet! De toegang is gratis.
Wat gebeurt er die dag?
In de grote zaal van De Brink treft u vele stands met enthousiaste mensen die vertellen over; archeologie Westfriesland, Stichting Oud Obdam-Hensbroek, Creatief Westfries met o.a. dialectboeken, Westfriese molens, Kerken, Stichting Kap en dek over klederdrachten en oud textiel, informatie over Westfriese families, maar ook bouwhistorie, geschiedenis en fotografie.
In aparte ruimtes vinden optredens, workshops en presentaties plaats, waar u ook bij kunt zijn. Denk aan een Westfriesland kwis, Westfriese dansgroep, roime en voordrachten in ’t Westfries, presentatie over boetjes en schuren, archologie, middeleeuws kostuum of lezing over architect Bleijs en nog heel veel meer!
U komt De brink binnen door een erepoort, zoals dat in Westfriesland hoort bij een lustrum en voelt zich meteen welkom.
Binnen krijgt u een overzicht waarop staat: waar en wanneer de presentaties e.d. plaatsvinden.
Binnen is er voor kinderen veel te beleven o.a. een fotoshoot in kleren van zo’n honderd jaar geleden.
De Brink is goed bereikbaar: vlak bij treinstation Obdam met veel parkeerruimte nabij.
Dus, kom op zaterdag 28 september naar de Westfrieslanddag in De Brink
Je zult een mooie dag hebben!
Op zundag 30 juni hewwe we 'n mooie wandeling over de Opmeerder Wuiver maakt. We begonne an de Opmeerder kant kortbai de grenspaal met Hougwoud. Deervedein liepe we over de ommerdebai 1000 jaar ouwe Wuiver nei De Gouwe.
Altemet stopte we bai 'n hekkie en den vertelde Hans Langedijk intersante wetenswaardighedens over de historie van de Wuiver en over 't gebruik van 't land. D'r loit deer bevobbeld pittig wat land van 't Noordhollands Landskip. Bai 't Lêliebedroif van Hans Langedijk an de Gouwe hewwe we 'n koppie met 'n taartje dein. Tom Wester heb onderwoil 'n roim voorlezen over ouwe name in 't landskip. Deernei benne we langs 'n are roete weer truggaan nei 't begin. Dat was deur grasland en langs bolleland. We hadde merakel mooi weer en alleman het 'rvan genôten.
REISCOMMISSIE, ZATERDAG 22 JUNI JUBILEUMJAAR WESTFRIES GENOOTSCHAP 100 JAAR
De weergoden waren ons deze dag goedgestemd. Eindelijk een zon aan de lucht.
Met 117 mensen scheepten we zaterdagmorgen 22 juni in Enkhuizen in op de ms. de Zuiderzee. Om half elf gingen de trossen los. We lieten de haven van Enkhuizen achter ons en kwamen op oôs Oiselmeer. Op naar Hindeloopen ons vaardoel deze dag.
Koffie, thee en appeltaart met slagroom werden geserveerd. Daarna zochten velen het bovendek op waar men van zon, wind en een mooi uitzicht kon genieten. Er was genoeg reuring. Waren het niet de vele grote en klein zeilschepen, dan was het wel de soms pittige deining. Zo werd door velen gepraat over de flinke plas zoet water wat het IJsselmeer toch wel is.
Door Hans van Kampen werd met één van de dames van de crew de Westfriese vlag in top gehesen naast de Urker vlag. In de maanden juli en augustus vaart de ms. de Zuiderzee dagelijks de veerdienst van Urk naar Enkhuizen. Deze periode wapperen de vlaggen van Urk en Westfriesland prachtig naast elkaar aan de mast van het bovendek.
Tegen 12.30 uur was het tijd voor een plate kibbeling of kip-saté-spies met patat en salade.
Inmiddels lagen we in de haven van Hindeloopen aan de kade. Voor het verlaten van de boot werd wel duidelijk meegedeeld dat de boot om 15.30 uur zou vetrekken.
De loopplank lag uit en kon men van boord. Zonnig weer, veel toeristen, prachtige plekjes, leuke winkeltjes en genoeg te zien.
Met iedereen weer terug aan boord gingen de trossen los en de haven van Hindeloopen werd verlaten. Er stond een stevig windje, wat niet inhield dat er niemand op dek zat. Integendeel. Volop werd er genoten en bijgepraat want, bij Westfriezen kent iedereen wel iemand. Tussendoor een consumptie als spraakmaker, een broodje kroket en als toetje van deze vaart een heerlijke beker ijs.
Om precies 17.45 uur werd er in Enkhuizen aangemeerd en afscheid van elkaar genomen.
Bij het verlaten van de boot en het einde van een geweldige zonnige dag kreeg iedereen een magazine van Urk, een pen met bewegend bootje en een herinneringskaartje overhandigd door Thea en Greet. Het is dan ook zeker een aanrader om in de zomermaanden op eigen gelegenheid een dagje Urk te doen. Net als in Hindeloopen kunt u op Urk genieten van veel gezelligheid om de haven, de boulevard, vuurtoren, vissersmonument, het Urker museum en de gezellige straatjes.
Hopelijk, dan even terugdenkend aan de prachtige dag die u heeft gehad met de reiscommissie naar Hindeloopen.
Mocht u nog geen lid zijn van het Westfries Genootschap, wordt dan lid of vraag een lidmaatschap voor uw verjaardag of andere gelegenheid. Zeker weten dat u een volgende keer weer graag mee gaat met de excursies die wij als reiscommissie organiseren. Bovendien geeft een lidmaatschap prachtige informatie over de streek West-Friesland waarin u woonachtig bent.
We kunnen met elkaar en als reiscommissie terug zien op een zeer geslaagde vaardag ter gelegenheid van het 100 jarig jubileum van het Westfries Genootschap.
Met een groet van Thea, Hans en Greet.
't Westfries Genoôskip bestaat dut jaar 100 jaar. Nôh, dat moet vierd worre vezelf. Deervan heb Creatief Westfries 'n fietstocht organiseerd deur oôs mooie Westfriesland.
Zaterdeg 18 mai heb de feisteleke oftrap weest van deuze skitterende fietstocht.(35 km). Nou ken je de fietstocht op je oigen raaie wanneer of je maar wulle.
’t Boekie met deerin de routekaart, routebeskroiving en mooie Westfriese roime en verhale is voor € 5,- te koup bai:
Westfries Genoôskip Dal 3 (achter) 1621 HP Hoorn 0229 217121 van di.t/m vr. 9.00 tot 12.00 uur.
Jaap Meester. Dorpsstraat 9A , 1688 CA Nibbixwoud 0229 572717
Wilma Groot. Hasselaarsweg 5A, 1704 DW Heerhugowaard 072 5740760
Dilly Koetsier. Essenlaan 4, 1616 CG Hoogkarspel 0228 561712
Tom Wester. Obdammerdijk 1, 1713 RA Obdam 0226 451112
Ria Broersen. Dorpsstraat 80, 1713 HK Obdam 0226- 453009
Voor mense zonder oto met fietsedreiger, je kenne je fiets meeneme in ’t spoor nei Obdam, 'n boekie hale bai Ria en den kè je zô de route opzoeke.
Boekie bestelle ken ok: Dia Veelbehr-Karsten, Plantage 4, 1695 BC Blokker
E mail:
Voor € 7,50 stuurt Dia ’t nei je toe. Zet 'r den wel effies je achternaam, streit, huisnommer, postcôde en weunplaas bai.